Witamina C (kwas askorbinowy) to jeden z najważniejszych związków chemicznych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak pomimo swojego znaczenia dla metabolizmu substancja nie jest wytwarzana w ludzkim organizmie i musi być dostarczana z pożywieniem. Pokrycie dziennego spożycia witaminy C jest niezbędne do wzmocnienia układu odpornościowego, zwalczania wolnych rodników i utrzymania optymalnego stanu tkanki łącznej i kości. Ile witaminy C powinno się znaleźć w naszej diecie?
Witamina C – dlaczego jest ważna dla zdrowia?
Witamina C jest potrzebna do wspierania szeregu procesów energetycznych w organizmie. Optymalizuje mechanizmy przetwarzania składników odżywczych z pożywienia (białek, węglowodanów, witamin i minerałów), a także wpływa na syntezę cholesterolu. Ponadto witamina C bierze udział w syntezie kolagenu. Dostarczenie normy dobowej poprawia zdolność błon komórkowych do odporności na szkodliwe czynniki o różnym charakterze – od wirusów i światła słonecznego, po walkę ze stanami zapalnymi mięśni (z zakwasami) po wysiłku fizycznym. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie (w przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach D, E, K i A) i nie jest w stanie gromadzić się w tkankach organizmu. Z tego powodu należy go spożywać codziennie, najlepiej ze zdrowych źródeł. Witamina C ma specyficzny słodkawy smak – w organizmie niektórych ssaków (na przykład kotów) może być syntetyzowana z glukozy. Jednak człowiek nie może samodzielnie wytwarzać kwasu askorbinowego – musi być dostarczana z pożywieniem. Brak tej witaminy zaburza mechanizmy przemiany glukozy w glikogen. W przypadku, gdy nie otrzymujemy wymaganej dziennej dawki witaminy C, szereg procesów metabolicznych w organizmie zostaje zakłóconych – od spadku odporności do pogorszenia ogólnej sprawności fizycznej.
Ile witaminy C powinniśmy dostarczać organizmowi?
Przyjmuje się, że minimalne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi około 1 mg/kg masy ciała/dobę u osób dorosłych i 2 mg/kg masy ciała/dobę u niemowląt i dzieci. Dla przykładu jedna tabletka kwasu askorbinowego zawiera 50 mg ok. połowę dziennej wartości dla mężczyzn i 2/3 normy dla kobiet. Ostry niedobór kwasu askorbinowego (szkorbut) praktycznie nie występuje we współczesnym świecie, jednak umiarkowany niedobór witaminy C jest dość powszechny wśród osób, które nie dbają o swoją dietę. Przyczyną mogą być złe nawyki – alkohol i nikotyna przyspieszają wydalanie tej witaminy C z organizmu. Objawy niedoboru to m.in. powolne gojenie się ran, zwiększona łamliwość paznokci, wypadanie włosów, obniżona odporność i chroniczne zmęczenie. Sposobem na uniknięcie niedoborów jest dieta pudełowa Bielsko-Biała.